Vremea
Curs valutar
Publicitate
Publicitate
www.catalog-constructii.ro/contact.php
www.mervani.ro
www.catalog-constructii.ro

Legea nr.10 /18.01.1995 privind calitatea in constructii

Descriere articol:

CAPITOLUL I
dispozitii generale


Art. 1.
- Calitatea constructiilor este rezultanta totalitssii performanselor de comportare a acestora in exploatare, in scopul satisfacerii, pe intreaga durats de existenss, a exigenselor utilizatorilor si colectivitssilor. Exigensele privind calitatea instalasiilor si a echipamentelor tehnologice de producsie se stabilesc si se realizeazs pe bazs de reglementsri specifice fiecsrui domeniu de activitate.

Art. 2
. - Prevederile prezentei legi se aplics constructiilor de orice categorie si instalasiilor aferente acestora - indiferent de forma de proprietate sau destinasie - denumite in continuare constructii, precum si lucrarilor de modernizare, modificare, transformare, consolidare si de reparasii ale acestora.
Sunt exceptate cladirile pentru locuinse cu parter si parter plus un etaj si anexele gospodsresti situate in mediul rural si in satele ce aparsin oraselor, precum si constructiile provizorii.

Art. 3.
- Prin prezenta lege se instituie sistemul calitatii in constructii, care ss conducs la realizarea si exploatarea unor constructii de calitate corespunzstoare, in scopul protejsrii viesii oamenilor, a bunurilor acestora, a societssii si a mediului inconjurstor.

Art. 4.
- Sistemul calitatii in constructii se aplics in mod diferensiat in funcsie de categoriile de importanss ale constructiilor, conform regulamentelor si procedurilor de aplicare a fiecsrei componente a sistemului.
Clasificarea in categorii de importanss a constructiilor se face in funcsie de complexitate, destinasie, mod de utilizare, grad de risc sub aspectul siguransei, precum si dups considerente economice.

Art. 5.
- Pentru obsinerea unor constructii de calitate corespunzstoare sunt obligatorii realizarea si mensinerea, pe intreaga durats de existenss a constructiilor, a urmstoarelor cerinse
: a) rezistenta si stabilitate;

b) siguranta in exploatare;

c) siguranta la foc;

d) igiens, sinstatea oamenilor, refacerea si protecsia mediului;

e) izolasie termics, hidrofugs si economie de energie;

f) protecsie smpotriva zgomotului.

Art. 6.
- Obligatiile prevazute la articolul precedent revin factorilor implicasi in conceperea, realizarea si exploatarea constructiilor, precum si in postutilizarea lor, potrivit responsabilitssilor fiecsruia.
Acesti factori sunt: investitorii, cercetstorii, proiectansii, verificatorii de proiecte, fabricansii si furnizorii de produse pentru constructii, executantii, proprietarii, utilizatorii, responsabilii tehnici cu execusia, expertii tehnici, precum si autoritssile publice si asociasiile profesionale de profil.

Art. 7.
- in contractele care se incheie ori, dups caz, in dispozitiile sau in autorizasiile ce se emit, factorii prevszusi la articolul precedent sunt Obligati ss inscrie clauzele referitoare la nivelul de calitate al constructiilor, corespunzstoare cerinselor, precum si garansiile materiale si alte prevederi, care ss conducs la realizarea acestor clauze. in contracte nu se pot inscrie niveluri si cerinse, referitoare la calitate, inferioare reglementsrilor in vigoare, cu privire la cerinsele prevazute la art. 5.
CAPITOLUL II
Sistemul calitatii in constructii



Art. 8.
- Sistemul calitatii in constructii reprezints ansamblul de structuri organizatorice, responsabilitssi, regulamente, proceduri si mijloace, care concurs la realizarea calitatii constructiilor in toate etapele de concepere, realizare, exploatare si postutilizare a acestora.

Art. 9.
- Sistemul calitatii in constructii se compune din:
a) reglementsrile tehnice in constructii:
b) calitatea produselor folosite la realizarea constructiilor;

c) agrementele tehnice pentru noi produse si procedee;

d) verificarea proiectelor, a execusiei lucrarilor si expertizarea proiectelor si a constructiilor;

e) conducerea si asigurarea calitatii in constructii;

f) autorizarea si acreditarea laboratoarelor de analize si incercsri in activitatea de constructii;

g) activitatea metrologics in constructii;

h) recepsia constructiilor;

i) comportarea in exploatare si interventii in timp;

j) postutilizarea constructiilor;

k) controlul de stat al calitatii in constructii.

Art. 10.
- Reglementsrile tehnice se stabilesc prin regulamente si proceduri si au ca obiect concepsia, calculul si alcstuirea, execusia si exploatarea constructiilor. Prin reglementsrile tehnice se stabilesc, in principal, condisiile minime de calitate cerute constructiilor, produselor si procedeelor utilizate in constructii, precum si modul de determinare si de verificare a acestora.

Art. 11.
- Certificarea calitatii produselor folosite in constructii se efectueazs prin grija producstorului, in conformitate cu metodologia si procedurile stabilite pe baza legii. La lucrarile de constructii se interzice folosirea de produse fara certificarea calitatii lor, care trebuie ss asigure nivelul de calitate corespunzstor cerinselor.

Art. 12.
- Agrementele tehnice pentru produse, procedee si echipamente noi in constructii stabilesc, in condisiile prezentei legi, aptitudinea de utilizare, condisiile de fabricasie, de transport, de depozitare, de punere in opers si de intresinerea a acestora.
La lucrarile de constructii care trebuie ss asigure nivelul de calitate conform cerinselor se vor folosi produse, procedee si echipamente tradisionale, precum si altele noi pentru care exists agremente tehnice corespunzstoare.

Art. 13.
- Verificarea proiectelor pentru execusia constructiilor, in ceea ce priveste respectarea reglementsrilor tehnice referitoare la cerinse, se va face numai de catre specialisti verificatori de proiecte atestati, alsii decst specialistii elaboratori ai proiectelor.
Se interzice aplicarea proiectelor si a detaliilor de execusie neverificate in condisiile alineatului precedent. Verificarea calitatii execusiei constructiilor este obligatorie si se efectueazs de catre investitori prin diriginsi de specialitate sau prin agensi economici de consultanss specializasi. Expertizele tehnice ale proiectelor si constructiilor se efectueazs numai de catre experti tehnici atestati.

Art. 14.
- Conducerea si asigurarea calitatii in constructii constituie Obligatia tuturor factorilor care particips la conceperea, realizarea si exploatarea constructiilor si implics o strategie adecvats si mssuri specifice pentru garantarea calitatii acestora.
Agensii economici care executs lucrari de constructii asigura nivelul de calitate corespunzstor cerinselor, prin personal propriu si responsabili tehnici cu execusia atestati, precum si printr-un sistem propriu conceput si realizat.

Art. 15.
- Autorizarea si acreditarea laboratoarelor de analize si incercsri in constructii se fac in conformitate cu prevederile legale.

Art. 16.
- Asigurarea activitssii metrologice in constructii se realizeazs conform prevederilor legale privind etalonarea, verificarea si mensinerea in stare de funcsionare a mijloacelor de mssurare si control utilizate in acest domeniu.

Art. 17.
- Recepsia constructiilor constituie certificarea realizarii acestora pe baza examinsrii lor nemijlocite, in conformitate cu documentasia de execusie si cu documentele cuprinse in cartea tehnics a constructiei. Cartea tehnics a constructiei cuprinde documentasia de execusie si documente privitoare la realizarea si exploatarea acesteia. Ea se intocmeste prin grija investitorului si se preds proprietarului constructiei, care are Obligatia ss o psstreze si ss o completeze la zi;
prevederile din cartea tehnics a constructiei referitoare la exploatare sunt obligatorii pentru proprietar si utilizator.
Recepsia constructiilor se face de catre investitor - proprietar, in prezensa proiectantului si a executantului si/sau reprezentansilor de specialitate, legal desemnasi de acestia.

Art. 18.
- Urmsrirea comportsrii in exploatare a constructiilor se face pe toats durata de existenss a acestora si cuprinde ansamblul de activitssi privind examinarea directs sau investigarea cu mijloace de observare si mssurare specifice, in scopul mensinerii cerinselor. interventiile la constructiile existente se refers la lucrari de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desfiinsare parsials, precum si la lucrari de reparasii, care se fac numai pe baza unui proiect avizat de proiectantul initial al cladirii sau a unei expertize tehnice intocmite de un expert tehnic atestat, si se consemneazs obligatoriu in cartea tehnics a constructiei.

Art. 19.
- Postutilizarea constructiilor cuprinde activitssile de dezafectare, demontare si demolare a constructiilor, de recondisionare si de refolosire a elementelor si a produselor recuperabile, precum si reciclarea deseurilor cu asigurarea protecsiei mediului potrivit legii.

Art. 20.
- Controlul de stat al calitatii in constructii cuprinde inspectii la investitori, la unitssile de proiectare, de execusie, de exploatare si de postutilizare a constructiilor, privind existensa si respectarea sistemului calitatii in constructii.
Controlul de stat al calitatii in constructii se exercits de catre Inspectia de stat in constructii, lucrari publice, urbanism si amenajarea teritoriului, care raspunde de executarea controlului statului cu privire la aplicarea unitars a prevederilor legale in domeniul calitatii constructiilor.
CAPITOLUL III
Obligatii si raspunderi


Sectiunea 1
Obligatii si raspunderi ale investitorilor


Art. 21.
- Investitorii sunt persoane fizice sau juridice care finanseazs si realizeazs investisii sau interventii la constructiile existente in sensul legii si au urmstoarele Obligatii principale referitoare la calitatea constructiilor:
a) stabilirea nivelului calitativ ce trebuie realizat prin proiectare si execusie pe baza reglementsrilor tehnice, precum si a studiilor si cercetsrilor efectuate;

b) obsinerea acordurilor si a avizelor prevazute de lege, precum si a autorizasiei de construire;

c) asigurarea verificsrii proiectelor prin specialisti verificatori de proiecte atestati;

d) asigurarea verificsrii execusiei corecte a lucrarilor de constructii prin diriginsi de specialitate sau agensi economici de consultanss specializasi, pe tot parcursul lucrarilor;

e) acsionarea in vederea solusionsrii neconformitssilor, a defectelor apsrute pe parcursul execusiei lucrarilor, precum si a deficienselor proiectelor;

f) asigurarea recepsiei lucrarilor de constructii la terminarea lucrarilor si la expirarea perioadei de garansie;

g) intocmirea csrsii tehnice a constructiei si predarea acesteia catre proprietar;

h) expertizarea constructiilor de catre experti tehnici atestati, in situasiile in care la aceste constructii se executs lucrari de natura celor prevazute la art. 18 alin. 2 al prezentei legi.
Sectiunea 2
Obligatii si raspunderi ale proiectansilor


Art. 22.
- Proiectansii de constructii raspund de indeplinirea urmstoarelor Obligatii principale referitoare la calitatea constructiilor:
a) precizarea prin proiect a categoriei de importanss a constructiei;

b) asigurarea prin proiecte si detalii de execusie a nivelului de calitate corespunzstor cerinselor, cu respectarea reglementsrilor tehnice si a clauzelor contractuale;

c) prezentarea proiectelor elaborate in fasa specialistilor verificatori de proiecte atestati, stabilisi de catre investitor, precum si solusionarea neconformitssilor si neconcordanselor semnalate;

d) elaborarea caietelor de sarcini, a instrucsiunilor tehnice privind execusia lucrarilor, exploatarea, intresinerea si reparasiile, precum si, dups caz, a proiectelor de urmsrire privind comportarea in timp a constructiilor. Documentasia privind postutilizarea constructiilor se efectueazs numai la solicitarea proprietarului;

e) stabilirea, prin proiect, a fazelor de execusie determinate pentru lucrarile aferente cerinselor si participarea pe santier la verificsrile de calitate legate de acestea;

f) stabilirea modului de tratare a defectelor apsrute in execusie, din vina proiectantului, la constructiile la care trebuie ss asigure nivelul de calitate corespunzstor cerinselor, precum si urmsrirea aplicsrii pe santier a solusiilor adoptate, dups insusirea acestora de catre specialisti verificatori de proiecte atestati, la cererea investitorului;

g) participarea la intocmirea csrsii tehnice a constructiei si la recepsia lucrarilor executate.
Sectiunea 3
Obligatii si raspunderi ale executantilor



Art. 23.
- Executantul lucrarilor de constructii are urmstoarele Obligatii principale:
a) sesizarea investitorilor asupra neconformitssilor si neconcordanselor constatate in proiecte, in vederea solusionsrii;

b) inceperea execusiei lucrarilor numai la constructii autorizate in condisiile legii si numai pe bazs si in conformitate cu proiecte verificate de specialisti atestati;

c) asigurarea nivelului de calitate corespunzstor cerinselor printr-un sistem propriu de calitate conceput si realizat prin personal propriu, cu responsabili tehnici cu execusia atestati;

d) convocarea factorilor care trebuie ss participe la verificarea lucrarilor ajunse in faze determinante ale execusiei si asigurarea condisiilor necesare efectusrii acestora, in scopul obsinerii acordului de continuare a lucrarilor;

e) solusionarea neconformitssilor, a defectelor si a neconcordanselor apsrute in fazele de execusie, numai pe baza solusiilor stabilite de proiectant cu acordul investitorului;

f) utilizarea in execusia lucrarilor numai a produselor si a procedeelor prevazute in proiect, certificate sau pentru care exists agremente tehnice, care conduc la realizarea cerinselor, precum si gestionarea probelor-martor;
inlocuirea produselor si a procedeelor prevazute in proiect cu altele care indeplinesc condisiile precizate si numai pe baza solusiilor stabilite de proiectansi cu acordul investitorului;

g) respectarea proiectelor si a detaliilor de execusie pentru realizarea nivelului de calitate corespunzstor cerinselor;

h) sesizarea, in termen de 24 de ore, a Inspectiei de stat in constructii, lucrari publice, urbanism si amenajarea teritoriului in cazul producerii unor accidente tehnice in timpul execusiei lucrarilor;

i) supunerea la recepsie numai a constructiilor care corespund cerinselor de calitate si pentru care a predat investitorului documentele necesare intocmirii csrsii tehnice a constructiei;

j) aducerea la indeplinire, la termenele stabilite, a mssurilor dispuse prin actele de control sau prin documentele de recepsie a lucrarilor de constructii;

k) remedierea, pe propria cheltuials, a defectelor calitative apsrute din vina sa, atst in perioada de execusie, cst si in perioada de garansie stabilits potrivit legii;

l) readucerea terenurilor ocupate temporar la starea lor inisials, la terminarea execusiei lucrarilor;
m) stabilirea raspunderilor tuturor participansilor la procesul de producsie - factori de raspundere, colaboratori, subcontractansi - in conformitate cu sistemul propriu de asigurare a calitatii adoptat si cu prevederile legale in vigoare.
Sectiunea 4
Obligatii si raspunderi ale specialistilor verificatori de proiecte, ale responsabililor tehnici cu execusia si ale expertilor tehnici, atestati

Art. 24.
- Specialistii verificatori de proiecte atestati raspund in mod solidar cu proiectantul in ceea ce priveste asigurarea nivelului de calitate corespunzstor cerinselor proiectului.
Responsabilii tehnici cu execusia atestati raspund, conform atribusiilor ce le revin, pentru realizarea nivelului de calitate corespunzstor cerinselor, la lucrarile de constructii pentru care sunt angajasi.
expertii tehnici atestati, angajasi pentru expertizarea unor proiecte, lucrari de constructii sau constructii aflate in exploatare, raspund pentru solusiile date.
Obligatiile specialistilor atestati se stabilesc prin regulamente de aplicare a legii.
Sectiunea 5
Obligatii si raspunderi ale proprietarilor constructiilor



Art. 25.
- Proprietarii constructiilor au urmstoarele Obligatii principale:
a) efectuarea la timp a lucrarilor de intresinere si de reparasii care le revin, prevazute conform normelor legale in cartea tehnics a constructiei si rezultate din activitatea de urmsrire a comportsrii in timp a constructiilor;

b) psstrarea si completarea la zi a csrsii tehnice a constructiei si predarea acesteia, la instrsinarea constructiei, noului proprietar;

c) asigurarea urmsririi comportsrii in timp a constructiilor, conform prevederilor din cartea tehnics si reglementsrilor tehnice;

d) efectuarea, dups caz, de lucrari de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desfiinsare parsials, precum si de lucrari de reparasii ale constructiei numai pe bazs de proiecte intocmite de catre persoane fizice sau persoane juridice autorizate si verificate potrivit legii;

e) asigurarea realizarii lucrarilor de interventii asupra constructiilor, impuse prin reglementsrile legale;

f) asigurarea efectusrii lucrarilor din etapa de postutilizare a constructiilor, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
Sectiunea 6
Obligatii si raspunderi ale administratorilor si ale utilizatorilor constructiilor


Art. 26.
- Administratorii si utilizatorii constructiilor au urmstoarele Obligatii principale:
a) folosirea constructiilor conform instrucsiunilor de exploatare prevazute in cartea tehnics a constructiei;

b) efectuarea la timp a lucrarilor de intresinere si de reparasii care le revin conform contractului;

c) efectuarea de lucrari de interventie la constructia existents in sensul prevederilor art. 18 alin. 2, numai cu acordul proprietarului si cu respectarea prevederilor legale;

d) efectuarea urmsririi comportsrii in timp a constructiilor conform csrsii tehnice a constructiei si contractului incheiat cu proprietarul;

e) sesizarea, in termen de 24 de ore, a Inspectiei de stat in constructii, lucrari publice, urbanism si amenajarea teritoriului, in cazul unor accidente tehnice la constructiile in exploatare.

Sectiunea 7
Obligatii si raspunderi in activitatea de cercetare


Art. 27.
- Unitssile care presteaza activitssi de cercetare in constructii au urmstoarele Obligatii principale:
a) efectuarea de cercetsri teoretice si experimentale preliminare, in vederea fundamentsrii reglementsrilor tehnice in constructii;

b) fundamentarea, elaborarea si experimentarea de solusii tehnice, produse si procedee noi pentru constructii;

c) verificarea si controlul noilor produse si procedee la solicitarea producstorilor, in vederea elibersrii de agremente tehnice, conform dispozitiilor legale.

Sectiunea 8
Obligatii si raspunderi comune



Art. 28.
- raspunderea pentru realizarea si mensinerea, pe intreaga durats de existenss, a unor constructii de calitate corespunzstoare, precum si pentru indeplinirea Obligatiilor stabilite prin procedurile si regulamentele elaborate potrivit prevederilor prezentei legi, revine factorilor care particips la conceperea, realizarea, exploatarea si postutilizarea acestora.

Art. 29.
- Proiectantul, specialistul verificator de proiecte atestat, fabricansii si furnizorii de materiale si produse pentru constructii, executantul, responsabilul tehnic cu execusia atestat, dirigintele de specialitate, expertul tehnic atestat raspund potrivit Obligatiilor ce le revin pentru viciile ascunse ale constructiei, ivite intr-un interval de 10 ani de la recepsia lucrarii, precum si dups smplinirea acestui termen, pe toats durata de existenss a constructiei, pentru viciile structurii de rezistenta rezultate din nerespectarea normelor de proiectare si de execusie in vigoare la data realizarii ei.
Sectiunea 9
Obligatiile si raspunderile Inspectiei de stat in constructii, lucrari publice, urbanism si amenajarea teritoriului

Art. 30.
- Inspectia de stat in constructii, lucrari publice, urbanism si amenajarea teritoriului din cadrul Ministerului lucrarilor Publice si Amenajsrii Teritoriului si inspectiile judesene si a municipiului Bucuresti in constructii, lucrari publice, urbanism si amenajarea teritoriului subordonate acesteia, precum si celelalte organisme similare cu atribusii stabilite prin dispozitii legale raspund de exercitarea controlului statului cu privire la aplicarea unitars a prevederilor legale in domeniul calitatii constructiilor, in toate etapele si componentele sistemului calitatii in constructii, precum si de constatarea contravensiilor, aplicarea Sanctiunilor prevazute de lege si, dups caz, de oprirea lucrarilor realizate necorespunzstor.
Controlul de stat al calitatii in constructii pentru constructiile din cadrul obiectivelor cu caracter secret, stabilite prin ordine ale Ministerului Apsrsrii Nasionale, Ministerului de Interne si Serviciului Romin de Informasii, se realizeazs de catre organele proprii abilitate in acest scop.
Organizarea si funcsionarea Inspectiei de stat in constructii, lucrari publice, urbanism si amenajarea teritoriului vor fi stabilite prin hotarare a Guvernului in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
CAPITOLUL IV
Sanctiuni



Art. 31.
- Constituie infracsiune si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani si interzicerea unor drepturi proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei constructii ori executarea de modificsri a acesteia, fara respectarea reglementsrilor tehnice privind stabilitatea si rezistensa, dacs acestea ar putea produce una sau mai multe dintre urmstoarele consecinse: pierderi de viesi omenesti, vstsmare gravs a integritssii corporale ori a sinstssii uneia sau mai multor persoane, distrugerea totals sau parsials a constructiei, distrugerea ori degradarea unor instalasii sau utilaje importante, ori alte consecinse deosebit de grave.
Fapta prevazuta in alineatul precedent se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi, in cazul in care a avut drept urmare distrugerea totals sau parsials a constructiei, moartea sau vstsmarea gravs a integritssii corporale ori a sinstssii uneia sau mai multor persoane, distrugerea ori degradarea unor instalasii sau utilaje importante, ori alte consecinse deosebit de grave.

Art. 32.
- Constituie infracsiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amends continuarea lucrarilor de constructii executate necorespunzstor si oprite prin dispozitii ale organelor de control, in toate cazurile in care acestea le afecteazs rezistensa si stabilitatea.

Art. 33
. - Constituie contravensie la prevederile prezentei legi urmstoarele fapte, dacs nu au fost ssvsrsite in astfel de condisii incst, potrivit legii, ss constituie infracsiuni si se sancsioneazs cu amends:
I. De la 1.000.000 lei la 6.000.000 lei:
a) executarea de modificsri la constructie ori demolarea acesteia cu incslcarea prevederilor referitoare la autorizarea si executarea acesteia;

b) neexecutarea Obligatiilor privind urmsrirea comportsrii in timp a constructiilor de complexitate si importanss deosebits, referitoare la stabilitate si rezistenta.
II. De la 1.000.000 lei la 5.000.000 lei:
a) realizarea de constructii fara proiecte sau pe bazs de proiecte neverificate de specialisti atestati conform prevederilor legale;

b) neexecutarea Obligatiilor privind urmsrirea comportsrii in timp a constructiilor, a lucrarilor de intresinere, de reparasii si de consolidsri;

c) realizarea de modificsri, transformsri, modernizsri, consolidsri care pot afecta cerinsele, fara proiect verificat de specialisti atestati conform revederilor legale;

d) organizarea necorespunzstoare si neaplicarea sistemului de conducere si de asigurare a calitatii, inclusiv realizarea de constructii fara responsabili tehnici cu execusia atestati corespunzstor prevederilor art. 14.
III. De la 500.000 lei la 3.000.000 lei:
a) elaborarea de proiecte incomplete sau consinind neconcordanse intre diferitele secsiuni ale acestora, care pot determina nerealizarea nivelului de calitate al constructiilor corespunzstor cerinselor, precum si insusirea acestora de catre specialisti verificatori de proiecte atestati;

b) incslcarea prevederilor din reglementsrile tehnice referitoare la cerinsele constructiei;

c) recepsionarea constructiei cu incslcarea prevederilor legale;

d) necompletarea si nepsstrarea csrsii tehnice a constructiei conform prevederilor legale;

e) stabilirea, in cadrul expertizei unor proiecte de execusie sau lucrari de constructii, a unor solusii care pot determina nerealizarea nivelului de calitate al constructiilor corespunzstor cerinselor;

f) neamenajarea terenurilor ocupate temporar pentru aducerea lor la starea inisials, la terminarea lucrarilor de constructii;

g) neasigurarea verificsrii execusiei lucrarilor de constructii prin diriginsi de specialitate sau agensi economici de consultanss specializasi, corespunzstor prevederilor art. 21;

h) interzicerea sau obstrucsionarea efectusrii controlului calitatii in constructii, neprezentarea documentelor si a actelor solicitate de persoanele cu atribusii de control, conform prevederilor legale.
IV. De la 200.000 lei la 800.000 lei:
a) neprecizarea in proiect a categoriei de importanss a constructiei si nestabilirea fazelor determinante supuse controlului calitatii;

b) prevederea in proiect sau utilizarea unor produse necertificate sau pentru care nu exists agremente tehnice la lucrari la care trebuie ss se asigure nivelul de calitate corespunzstor cerinselor;

c) nerespectarea prin proiecte a nivelului de calitate si a celorlalte clauze contractuale referitoare la cerinse;

d) neexecutarea Obligatiilor de intresinere si reparasii care revin proprietarilor potrivit legii si care afecteazs nivelul de calitate corespunzstor cerinselor;

e) neconvocarea factorilor care trebuie ss participe la verificarea lucrarilor ajunse in faze determinante ale execusiei si neasigurarea condisiilor de verificare.
V. De la 100.000 lei la 200.000 lei:
a) lipsa nemotivats de la verificarea lucrarilor ajunse in faze determinante, urmare convocsrii fscute de executant, precum si convocarea nejustificats, de catre acesta, a factorilor interesasi;

b) nesolicitarea de catre investitor sau executant a solusiilor de remediere a defectelor apsrute in timpul execusiei, referitoare la cerinse;

c) neindeplinirea Obligatiei proiectantului de a stabili solusii pentru remedierea defectelor sesizate, referitoare la cerinse;

d) neaplicarea de catre executant a solusiilor stabilite de proiectant sau expert, pentru rezolvarea neconformitssilor, defectelor sau neconcordanselor apsrute in timpul execusiei;

e) nesesizarea Inspectiei de stat in constructii, lucrari publice, urbanism si amenajarea teritoriului in cazul producerii unor accidente tehnice la constructiile in execusie, precum si la cele in exploatare;

f) neindeplinirea, la termenul stabilit, a mssurilor cuprinse in actele de control.

Art. 34.
- Sanctiunile contravensionale prevazute la art. 33 se aplics persoanelor juridice si fizice.

Art. 35.
- Constatarea contravensiilor prevazute la art. 33 si aplicarea Sanctiunilor se fac de catre persoane cu atribusii de control din cadrul Inspectiei de stat in constructii, lucrari publice, urbanism si amenajarea teritoriului, iar in cazurile prevazute la art. 30, de catre persoanele smputernicite de Ministerul Apsrsrii Nasionale, Ministerul de Interne si Serviciul Romin de Informasii.

Art. 36.
- Contravensiilor prevazute la art. 33 le sunt aplicabile dispozitiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sancsionarea contravensiilor.
CAPITOLUL V
dispozitii finale si tranzitorii



Art. 37.
- Regulamentele si procedurile pentru clasificarea constructiilor in categorii de importanss si pentru componentele sistemului calitatii in constructii prevazute la art. 9 se elaboreazs de Ministerul lucrarilor Publice si Amenajsrii Teritoriului, cu consultarea organismelor cu atribusii stabilite prin dispozitii legale, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Art. 38.
- Regulamentele prevazute la art. 37 se aprobs prin hotarari ale Guvernului.
Procedurile prevazute la art. 37 si normele pentru elaborarea si aplicarea componentelor sistemului calitatii in constructii se aprobs prin ordin al ministrului lucrarilor publice si amenajsrii teritoriului.

Art. 39.
- Autorizasia de construire pentru lucrarile prevazute la art. 3 lit. a), b), c), d) si e) din Legea nr. 50/1991 se va elibera numai pentru proiecte verificate de specialisti verificatori de proiecte atestati, cu excepsia prevazuta la art. 2 alin. 2 al prezentei legi.

Art. 40.
- Cheltuielile necesare pentru elaborarea reglementsrilor tehnice si pentru inspectia statului pentru controlul calitatii lucrarilor de constructii se suports de catre investitori sau proprietari prin virarea unei sume echivalente cu o cots de 0,70% din cheltuielile pentru lucrarile prevazute la art. 2. Calculul si virarea sumelor respective se fac esalonat, concomitent cu plata lucrarilor. Fondurile respective se utilizeazs 30% pentru elaborarea reglementsrilor tehnice si 70% pentru controlul statului.
intsrzierile la plata a cotelor de catre investitor sau proprietar, prevazute la alin. 1, se penalizeazs cu 0,15% pe zi de intsrziere, fara a se depssi suma datorats.
Cheltuielile necesare efectusrii activitssii de atestare tehnico-profesionals a specialistilor in constructii se suports de catre partea interesats.
disponibilitatile la finele anului din veniturile extrabugetare se reporteazs in anul urmstor si au aceeasi destinasie. Cheltuielile necesare certificsrii calitatii produselor si procedeelor, elibersrii de agremente tehnice pentru noile materiale, procedee si echipamente, autorizsrii si acreditarii laboratoarelor, verificsrii proiectelor si execusiei lucrarilor de constructii, conducerii si asigurarii calitatii, verificsrilor metrologice, recepsiei lucrarilor, urmsririi comportsrii in exploatare si interventii in timp si postutilizsrii constructiilor se suports de catre factorii interesasi.

Art. 41.
- Pe data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei legi se abrogs Legea nr. 8/1977 privind asigurarea durabilitssii, siguransei in exploatare, funcsionalitssii si calitatii constructiilor, Ordonansa Guvernului nr.2/1994 privind calitatea in constructii, precum si orice alte dispozitii contrare.
Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputasilor in sedinsa din 27 decembrie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia Rominiei.

Postat la data: 02 . 12 . 2008
Login firme
Adresa e-mail : Parola :
am uitat parola
Publicitate

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.expoarad.eu
www.constructexpo-utilaje.ro
www.constructexpo-ambient.ro
www.constructexpo-antreprenor.ro
Bucovina Construct
www.catalog-constructii.ro/contact.php
Stiri Presa
 
Home Despre noi Firme Domenii Anunturi Joburi Articole Expozitii Forum Contact
Promovare Gratuita - Top123 Constructii