Vremea
Curs valutar
Publicitate
Publicitate
www.catalog-constructii.ro/contact.php
www.mervani.ro
www.catalog-constructii.ro

Casa din lemn, noua moda în constructii

Descriere articol:
Zonele cu potential turistic s-au dovedit un magnet pentru orasenii aflati în cautarea unor refugii. Unul dintre efecte: vanzarile de case din lemn au crescut puternic, stimulate de preturile convenabile.

Silviu Dumitru este economist la un mare retailer din Ploiesti. In urma cu doi ani, si-a construit o casa din lemn pe un teren din zona Bran. A lucrat de unul singur intrucat banii de care dispunea nu erau suficienti pentru a angaja o firma specializata. Lemnul a fost cumparat de la depozitele din zona, iar arhitectura casei a fost inspirata din modelele de locuinte americane gasite pe internet. In total, la finalul celor trei luni si jumatate, cat a durat constructia, proiectul l-a costat intre 8.000 si 10.000 de euro, evident, la preturile din 2005. Daca ar fi sa o vanda acum, ar obtine pe cabana in jur de 40.000 de euro. Dar nu are de gand sa o faca, fiind foarte multumit de confortul oferit si de priveliste.

La o casa de vacanta din lemn viseaza multi oraseni, mai ales ca, intre timp, oferta de locuinte s-a diversificat foarte mult. In zonele de munte se realizeaza adevarate ansambluri rezidentiale ce includ astfel de imobile, dar foarte multe asemenea constructii pot fi vazute si in localitatile limitrofe Bucurestiului, precum Corbeanca, Mogosoaia sau Snagov. Atractiv este preþul, aflat uneori si la jumatatea celui pentru o locuinta clasica realizata din beton si caramida. Un alt atu major este rapiditatea cu care se construieºte: in maximum sase luni, o astfel de casa este gata, cu tot cu finisaje, pentru un pret mediu de maximum 500 - 600 de euro/mp. Dar, la acest pret trebuie adaugate si cheltuielile cu terenul, fundatia, plus cele cu utilitatile. Si in aceste conditii, insa, casele din lemn sau cu structura din lemn au preturi convenabile.

O alta noutate in ceea ce priveste casele din lemn este prelungirea perioadei de folosire, de la 20-30 de ani la 50 de ani, datorita noilor tehnologii si materiale folosite de producatori. Un asemenea imobil poate fi construit atat la fata locului, cat si in ateliere (structura), pentru a fi ulterior transportat în zona unde va fi amplasat.

Andrei Boicu, reprezentant al companiei Monolit din Gheorghieni, spune ca pe piata constructiilor se remarca o puternica tendinta de crestere a consumului de material lemnos. „Procentual, cresterea cererii de astfel de materiale in tara a fost anul acesta de 400% fata de anul precedent“, precizeaza Boicu. „Concret, in cazul nostru, constructia de case, in 2007, a presupus producerea a 500 metri cubi de cantitate neta de material lemnos (circa 15 case).

In 2008, ne asteptam ca cererea sa fie de circa 1.000 metri cubi pentru case (25-30 de unitati)“, sustine acesta. La randul sau, Neoconstruct din Campina construieste case cu preturi cuprinse intre 36.000 de euro si 135.000 de euro. „Comenzile primite cresc cu cel putin 50% de la un an la altul“, afirma oficialii companiei. Statisticile oficiale arata ca, in 2005, 56% din locuintele construite in Romania erau clasice (beton, caramida), circa 16%, din caramida si lemn, iar putin peste 22% au fost ridicate din materiale usoare (chirpici, paianta, stuf sau lemn). „Cred ca in 20 de ani, vom avea o piata a constructiilor in care lemnul va reprezenta 5%-10% din totalul materialelor de constructii folosite“, conchide Andrei Boicu.

Analistii imobiliari considera ca preturile din ce in ce mai ridicate ale caselor traditionale vor determina ca o parte a celor interesati sa-si achizitioneze o locuinta sa se indrepte catre acest tip de constructie. Piata caselor din lemn creste anual cu circa 25-30%, aproape dublu fata de cea a locuintelor clasice.

Lemn de 1.000 de ani

Cea mai veche casa din lemn este Niderost, construita in 1176 in Elvetia. In 2002, proprietarul a intentionat sa demoleze imobilul, fiind insa impiedicat de autoritati. Ulterior, casa a fost desfacuta bucata cu bucata, apoi depozitata in vederea restaurarii. In prezent, acest imobil se afla inca in depozit.

Avantaje

• Procese de prelucrare putin poluante.
• Adaptabilitate usoara la orice forma si structura
• Usurinta in prelucrare si modelare, posibilitate de reutilizare si/sau de reciclare
• Pret scazut
• Termen scurt de finalizare (maximum sase luni)
• Degradare mai lenta decat a locuintelor clasice.

Dezavantaje

• Necesitatea de protejare impotriva factorilor de mediu (în special ultraviolete)
• Risc de distrugere totala in caz de incendiu
• Necesitatea izolarii fonice a podelelor
• Costuri suplimentare pentru ignifugarea materialului lemnos
• Sunt destul de greu de revandut.
Sursa:  Capital
Postat la data: 06 . 01 . 2009
Login firme
Adresa e-mail : Parola :
am uitat parola
Publicitate

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.expoarad.eu
www.constructexpo-utilaje.ro
www.constructexpo-ambient.ro
www.constructexpo-antreprenor.ro
Bucovina Construct
www.catalog-constructii.ro/contact.php
Stiri Presa
 
Home Despre noi Firme Domenii Anunturi Joburi Articole Expozitii Forum Contact
Promovare Gratuita - Top123 Constructii