Vremea
Curs valutar
Publicitate
Publicitate
www.catalog-constructii.ro/contact.php
www.mervani.ro
www.catalog-constructii.ro

Sectorul constructiilor, in stare critica din cauza datoriilor statului

Descriere articol:
Numai jumatate din banii datorati de institutiile publice au ajuns la antreprenori
Coruptia din achizitiile publice incurajeaza preturile de dumping si devalizarea putinelor resurse bugetare

     Sectorul constructiilor din tara noastra trece printr-o situatie critica fara precedent. Din cele aproape doua miliarde de euro datorii pe care Guvernul Tariceanu le-a lasat Guvernului Boc, aproape 1,3 miliarde de euro sunt pentru lucrarile de constructii efectuate in 2008. Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), a declarat, ieri, ca, desi premierul Emil Boc a declarat ca au fost platite peste 90% din datorii, pana la aceasta data, la firmele de constructii abia daca au ajuns jumatate din bani. Domnia sa a explicat: "Premierul are dreptate. Undeva circuitul banilor a fost intrerupt. Este clar ca o parte din bani s-a blocat in institutiile statului si administratiile locale, iar cealalta la antreprenorii generali, care nu si-au platit subantreprenorii. Guvernul trebuie sa ia masuri urgente pentru a rezolva aceasta situatie, altfel, in trimestrul II al anului, somajul in randul muncitorilor din constructii va creste substantial, iar multe firme vor colapsa".
     Potrivit ARACO, trei sferturi din firmele de constructii active pe piata au contracte neonorate cu statul si institutiile sale, inclusiv administratii locale. Blocajul platilor si stoparea multor lucrari in derulare, inclusiv a proiectelor cu finantare internationala au secatuit antreprenorii de putinele resurse proprii pe care le mai aveau. Daca situatia persista si in aprilie, multe firme isi vor sista activitatea, iar numarul somerilor din constructii ar putea urca la 70-75.000 la finele trimestrului II. Acest lucru este de nedorit intrucat sectorul constructiilor a reprezentat motorul economiei romanesti si orice "scurtcircuit" in acest domeniu are repercusiuni grave in intreaga economie. Nu numai constructorii sufera din cauza datoriilor statului, ci si furnizorii de materiale de constructii, prestatorii de servicii si industria utilajelor de constructii.
     In aceste conditii, ARACO cere negocierea si promovarea unui Plan actualizat de masuri anticriza, care sa tina cont de noile ipoteze macroeconomice si de necesitatea majorarii surselor de finantare a investitiilor publice. Constructorii vor si convenirea unui moratoriu temporar privind Legea insolventei, conform caruia companiile care au de incasat creante publice si care risca sa intre in procedura de insolventa sa beneficieze de un tratament adaptat conditiilor de criza. Membrii ARACO au cerut patronatului sa dea statul in judecata pentru recuperarea datoriilor. Domnul Plosceanu a explicat ca antreprenorii nu vor sa intreprinda aceasta actiune in nume personal pentru recuperarea banilor de teama ca nu vor mai fi primiti la licitatii. Un patronat sau o federatie patronala poate intreprinde o astfel de actiune in instanta, daca este mandata de membrii.
     Laurentiu Plosceanu cere Guvernului sa adopte si masuri urgente de finantare a lucrarilor in continuare si de transparentizare a graficului de licitatii pentru 2009 pentru toate institutiile publice: "Sumele convenite prin buget pentru investitii in 2009 sunt bagatelizate de diversi reprezentanti guvernamentali, care sustin ca, de fapt, banii alocati nu le ajung nici macar pentru lucrarile in continuare. Vrem sa stim situatia reala a lucrarilor ce pot fi finantate in acest an, iar Guvernul trebuie sa aiba curajul de a gasi rapid alte surse de finantare pentru investitiile din infrastructura. Noi nu vrem sa fim subventionati de stat ca bancile si industria auto. Ne cerem banii pentru lucrarile prestate, vrem garantia ca noile lucrari vor fi decontate la timp si mai vrem ca investitiile in infrastructura, de la drumuri, energie, retele utilitare si mediu, sa reprezinte o prioritate investitionala. Sectorul constructiilor poate genera imediat noi locuri de munca, mentinandu-le pe cele actuale si poate dezvolta si o multitudine de industrii adiacente. Acest lucru inseamna mai multi bani pentru bugetul de stat".
     Ca si cand lipsa finantarii nu este suficienta, constructorii mai au o problema si cu licitatiile. Potrivit presedintelui ARACO, putinele proceduri derulate in 2009 au prezentat probleme majore anticoncurentiale: preturi de dumping acceptate de beneficiarii lucrarilor publice in adjudecarea contractelor si caiete de sarcini cu "dedicatie": "Practicarea preturilor de dumping este cel mai mare pericol in aceasta perioada. Firmele care participa la licitatii cu asemenea preturi fac acte aditionale de suplimentare a sumelor alocate. Beneficiarii de lucrari accepta aceasta situatie si adjudeca licitatiile ofertantului cu cel mai mic pret, desi este si cu 50-60% sub valoarea indicata de studiile de fezabilitate. Mai sunt si autoritati care intocmesc caiete de sarcini cu anumite specificatii, special ca sa participe doar cateva companii". In aceste conditii, antreprenorii solicita comisii de monitorizare a lucrarilor publice, din care sa faca parte si patronatele si sindicatele, pentru prevenirea coruptiei prin achizitii publice. 

     Constructorii sunt profund nemultumiti ca, de cateva luni bune, bancile nu mai sunt implicate real in economie. Fara finantare de la banci, fara comenzi din sectorul privat si fara niciun semnal politic de incurajare a reluarii creditarii, constructorii nu mai au cum sa supravietuiasca decat daca investitiile din sectorul public merg struna. In aceste conditii, ARACO solicita autoritatilor acceptarea platii TVA la incasarea facturilor si nu in avans, la facturare; crearea unui mecanism de subventionare a dobanzilor de catre stat in proiectele de reabilitare termica pentru creditele acordate autoritatilor locale sau asociatiilor de proprietari; promovarea urgenta a unor prevederi care sa genereze deductibilitate fiscala pentru cheltuielile aferente pregatirii profesionale.

Sursa: bursa.ro
Postat la data: 31 . 03 . 2009
Login firme
Adresa e-mail : Parola :
am uitat parola
Publicitate

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.expoarad.eu
www.constructexpo-utilaje.ro
www.constructexpo-ambient.ro
www.constructexpo-antreprenor.ro
Bucovina Construct
www.catalog-constructii.ro/contact.php
Stiri Presa
 
Home Despre noi Firme Domenii Anunturi Joburi Articole Expozitii Forum Contact
Promovare Gratuita - Top123 Constructii