Vremea
Curs valutar
Publicitate
Publicitate
www.catalog-constructii.ro/contact.php
www.mervani.ro
www.catalog-constructii.ro

Lafarge estimeaza o scadere de 10% a afacerilor, dupa evolutia pietei constructiilor din primele trei luni

Descriere articol:

Lafarge Ciment, cel mai mare producator de ciment de pe piata locala, si-a modificat previziunile privind cifra de afaceri dupa primele trei luni, estimand o scadere de 10% a businessului, pana la 375 mil. euro, dupa ce in raportul anual, prezentat in februarie, era bugetata o crestere de 2-7%.

Piata cimentului a scazut in primul trimestru la 50%-75% din nivelul aceleiasi perioade a anului trecut, situatie care a determinat jucatorii de pe piata sa-si reconfigureze in minus previziunile pentru anul acesta. Scaderea survine dupa ce anul 2008 a reprezentat un record in ceea ce priveste consumul de ciment, ajungandu-se la circa 600 de kilograme/cap de locuitor, in crestere cu 25% fata de 2007. "Pentru 2009 estimam o crestere modesta a sectorului constructiilor in comparatie cu anii 2006-2008, fara sa excludem insa un scenariu mai pesimist. Aceasta se va vedea, desigur, in descresterea cifrei de afaceri fata de 2008 cu aproximativ 10%, opinam in acest moment", a declarat Philippe Platon, directorul financiar al Lafarge Ciment. Compania a inregistrat anul trecut o crestere de 28,9% a cifrei de afaceri in euro, pana la circa 417 mil. euro, potrivit raportului anual al grupului facut public in februarie. Lafarge Ciment si-a mentinut in 2008 marja operationala de 40%, potrivit datelor prezentate de companie, in aceste conditii profitul net urcand la circa 165 mil. euro, in crestere cu 25%, potrivit estimarilor ZF.

Cea mai mare parte a scaderii inregistrate in primul trimestru a fost in lunile ianuarie si februarie, cand au intarziat platile de la stat catre companiile de constructii, care nu au mai achitat restantele catre producatorii de materiale de constructii, situatie resimtita si la sfarsitul anului 2008, dar si din cauza blocarii creditelor. "Am putut sa mentinem nivelul de creante intarziate in limite acceptabile, aplicand politici riguroase de control al riscului comercial. In putine cazuri chiar am renuntat la vanzari cand am estimat ca expunerea este excesiva", spune Platon. Potrivit lui, in prezent situatia platilor de la stat este stabilizata, desi nu sunt platite toate restantele, insa activitatea creditelor este departe de a fi reluat un ritm normal.

"Recentele anunturi ale Guvernului sunt totusi un semnal pozitiv. In plus, din luna martie s-a simtit o accelerare progresiva a vanzarilor, piata fiind mai dinamica in vestul tarii", afirma Platon.

Producatorii de ciment au pornit mai tarziu cuptoarele de ciment de la fabrici, din cauza scaderii cererii, spre comparatie cu ultimii doi ani, cand se lucra chiar si in noaptea de revelion. "Pana in prezent am prelungit opririle periodice de mentenanta la cuptoarele de ciment si vom continua sa facem ajustarile necesare in functie de evolutia cererii", spune reprezentantul Lafarge. Compania a anuntat deja ca va amana cu un an finalizarea programului de investitii in valoare de 90 mil. euro, pe fondul unei cresteri reduse a consumului de ciment fata de momentul inceperii investitiilor in 2008.

Lafarge nu a facut disponibilizari de la inceputul anului, insa ia in considerare orice optiune in cazul in care cererea continua sa scada mai mult decat este estimat. "Prioritatea noastra in acest moment este sa reducem costurile externe, sa imbunatatim fluxul de numerar si sa concentram resursele noastre de calitate pentru a pregati iesirea din criza", afirma Platon.

Numarul santierelor deschise de la inceputul anului a scazut puternic, situatie care a afectat activitatea statiilor de betoane (produs din ciment si pietris). "In activitatea de betoane, direct legata de activitatea din ciment, am observat prudenta investitorilor in a deschide noi santiere, in general si mai ales in zona Capitalei. Prin urmare am optimizat activitatea statiilor noastre, desi nu am redus pana in acest moment numarul de angajati/colaboratori suplimentar fata de planificarile de headcount anulate", explica reprezentantii Lafarge.

Francezii detin pe piata locala mai multi producatori de agregate si betoane, cel mai mare fiind Lafarge Agregate Betoane, cu afaceri de 40 mil. euro in 2007, GHM Mixbeton, Cariere Plus, Lafarge Betoane si Lafarge Comnord. Cea mai afectata de lipsa de reducere a lucrarilor de constructii este divizia de agregate (exploatatii de balastiera si cariera) a Lafarge. In plus, de la 1 martie greutatea maxima admisa de transport al agregatelor este de 40 de tone, situatie care a influentat puternic afacerile Lafarge, pentru ca aceasta reglementare ar putea favoriza concurenta neloiala.

"Activitatea de agregate din sudul tarii mai ales a fost afectata atat de reducerea lucrarilor si proiectelor de infrastructura, cat si din cauza noilor reglementari aplicate de la 1 martie privind greutatea admisa la transportul rutier al produselor. In esenta, observam ca aceasta a generat o diminuare severa a businessului nostru", spun reprezentantii grupului francez.

 

Sursa: zf.ro

 

Postat la data: 03 . 04 . 2009
Login firme
Adresa e-mail : Parola :
am uitat parola
Publicitate

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.expoarad.eu
www.constructexpo-utilaje.ro
www.constructexpo-ambient.ro
www.constructexpo-antreprenor.ro
Bucovina Construct
www.catalog-constructii.ro/contact.php
Stiri Presa
 
Home Despre noi Firme Domenii Anunturi Joburi Articole Expozitii Forum Contact
Promovare Gratuita - Top123 Constructii