Vremea
Curs valutar
Publicitate
Publicitate
www.catalog-constructii.ro/contact.php
www.mervani.ro
www.catalog-constructii.ro

Pulsul imobiliarelor bate slab

Descriere articol:

Despre cat mai scade si unde se opreste piata imobiliara, pretul apartamentelor noi, valoarea celor vechi si semnalmentele bottom-ului am discutat cu analistul Ion Radu Zilisteanu.


Rep: Cum vedeti evolutia pietei imobiliare pe termen mediu?

Scenariul pesimist: Piata continua sa scada, bancile nu sunt dispuse sa reia creditare temandu-se ca veniturile debitorilor vor avea de suferit intr-o economie care se contracta.Cumparatorii n-au nici un motiv sa preseze in aceste conditii iar declinul se prelungeste mai multe luni. De altfel, doar 1 din 7 tranzactii se face in acest moment prin credit.

Scenariul optimist: piata se stabilizeaza in cateva luni odata cu impulsionarea creditului dupa reducerea RMO-urilor,cumparatorii care observa ca preturile nu mai scad incep sa-si faca simtita prezenta gradual.


-Rep: Vom avea falimente de rasunet?


Se spune ca bottom-ul este atins cand apar marile falimente,asa cum marile tranzactii se fac de regula la inceputul recesiunii.  Exista mari grupuri bancare care au in componenta divizii imobiliare si este posibil ca acestea sa adulmece acum afacerile dezvoltatorilor cu probleme de solvabilitate. Deocamdata bancile nu sunt foarte interesate sa execute silit, pentru ca in acest fel renunta la o sursa de profit pentru urmatorii 20-25 de ani. Ramane de vazut cum vor reactiona daca numarul si valoarea restantelor creste alarmant.

-Rep: E loc de scadere pe piata locuintelor noi?


Greu de spus. Marjele de profit sunt acum de 10-15% si nimeni nu vrea sa piarda. In plus,desi preturile cu manopera care s-ar obtine acum sunt mult mai bune deoarece au scazut cheltuielile cu materialele,terenul si mana de lucru,sunt putini dezvoltatori care mai demareaza proiecte, incertitudinea din prezent taindu-le elanul. In ceea ce priveste apartamentele vechi, nu mai cumpara nimeni ca investitie (randamentele din chirii au scazut foarte mult). Este insa o veste buna pentru cei care nu au inca un acoperis deasupra capului si care nu si-ar putea permite altceva.

Sursa: constructionnews.ro

Postat la data: 15 . 04 . 2009
Login firme
Adresa e-mail : Parola :
am uitat parola
Publicitate

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.expoarad.eu
www.constructexpo-utilaje.ro
www.constructexpo-ambient.ro
www.constructexpo-antreprenor.ro
Bucovina Construct
www.catalog-constructii.ro/contact.php
Stiri Presa
 
Home Despre noi Firme Domenii Anunturi Joburi Articole Expozitii Forum Contact
Promovare Gratuita - Top123 Constructii